Back to top

KRIGERNE FRA NORD

I december 2009 går en selvmordsbomber ind til en translokation for 35 nyuddannede læger i Mogadishu og sprænger sig selv og 19 af de tilstedeværende i luften. Selvmordsbombere er hverdagskost i Somalia, men det særlige ved denne unge mand var, at han var dansker og fra Rødovre. Sagen får stort set ingen opmærksomhed i den danske presse - heller ikke selvom den somaliske president raser mod de "udenlandske krigere" som tager til Somalia for at slå ihjel.

I december 2009 går en selvmordsbomber ind til en translokation for 35 nyuddannede læger i Mogadishu og sprænger sig selv og 19 af de tilstedeværende i luften. Selvmordsbombere er hverdagskost i Somalia, men det særlige ved denne unge mand var, at han var dansker og fra Rødovre. Sagen får stort set ingen opmærksomhed i den danske presse - heller ikke selvom den somaliske president raser mod de "udenlandske krigere" som tager til Somalia for at slå ihjel. For danske Abdi Rahman er ikke den eneste, der har ladet sig rekruttere til den somaliske terrorbevægelse, Al-Shabaab, der i perioder får Al Qaeda til at ligne en spejderbevægelse. Han er blot en ud af 35-40 unge dansk-somalier, som PET mener er havnet i kløerne på Al Shabaab.

Filmen fortæller historien om den gruppe unge dansk-somaliere – også kaldet en ”celle” – som Abdi Rahman var med i. En anden fra cellen har også udført et selvmordsangreb, mens en tredje Mohammed, befinder sig i Somalia. Hans far, Abukar, er ude af sig selv af ængstelse over at hans søn skal følge sine kammerater og udføre en forfærdelig handling. Så Abukar vil gerne have sin søn hjem til Danmark. Men det ser sort ud, for de danske myndigheder er ikke interesseret i at få en formodet terrorist ind i landet.

Filmens fortæller er ”cellens” fjerde mand, som vi kalder ”Skyggen”. Han trak sig ud i tide og fortæller i anonym form om de unge mænds vej fra rekruttering til selvmordsbombere.

Fakta
Arbejdstitel: 
KRIGERNE FRA NORD
Produktions år: 
2014
Spillelængde: 
58
Instruktør: 
Søren Steen Jespersen & Nasib Farah
Tilrettelægger: 
Nasib Farah
Manuskripforfatter: 
Lars K. Andersen, Søren Steen Jespersen
Producer: 
Helle Faber
Fotograf: 
Henrik Bohn Ipsen
Klippere: 
Steen Johannessen
Lyd: 
Reda El-Kheloufi
Musik: 
Morten Svenstrup
Grafik: 
Rune Birk Hansen/Rasmus Lange
Produceret i samarbejde med: 
DR, Det Danske Filminstitut, Danida, Undervisningsministeriet, Media, SVT, NRK
Festival
IDFA 2014 Competition for Mid-length Documentary
Karama FF, Amman, Jordan
Tunis Human Rights FF, Tunis, Tunesien
Zagreb Dox, Zagreb, Kroatien 2015
One World IFF, Prag 2015, Tjekkiet 2015
Geneve Human Rights Forum, Geneve, Schweitz 2015
Tessaloniki FF, Grækenland 2015
Helsinki IFF, Finland 2015
Priser
Students Award, One World IFF 2015
Best Mid-Length Documentary, Hot Docs 2015
Kontakt
Festival distribution: 
kurstein@dfi.dk
Internationalt salg: 
kimc@dr.dk
Andre forespørgsler: 
hello@madeincopenhagen.dk